Receptíky na Vánoce
Recepty na vánoční perníčky
Už starověcí kulináři věděli, že med a koření dodají pokrmům z obilí novou chuť. Medové pečivo nalezli archeologové v egyptských hrobkách, znali je v antickém Řecku a Římě. Tam se peklo k oslavě zimního slunovratu. Pak zamířilo na další sváteční stůl, na vánoční.
Práce perníkářů nebývala jednoduchá. Mistr nejprve režnou mouku zadělal teplým medem, dobře vypracoval hladké těsto, z něj udělal jednoduché placky, které upekl v troubě.
Vychladlé je utloukl na jemný prášek a znovu zadělal s kořením a rozpuštěným medem těsto, které nechal zhruba měsíc a půl odpočívat ve zvláštních nádobách.
Těsto musí odpočívat.
Dnes už se těsto zadělává z hladké mouky (je nutné ji prosít), nemusí už odpočívat šest neděl, ale určitě je zabalené v mikrotenovém sáčku necháme i několik dnů odpočinout. Odleželé těsto je kypřejší.
Farský perník
Potřebujeme
- 750 g žitné nebo hladké mouky
- 250 g cukru
- 2 celá vejce
- 125 g tuku
- 250 g medu
- 2—3 lžíce dobrého kakaa
- 3 tabulky nakrájené čokolády
- 100 g rozinek
- 150 g krájených ořechů
- 100 g kandovaného ovoce
- 5 polévkových lžic rumu
- vrchovatou lžičku sody
- perníkové koření
Jak na to
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny a vše spojíme v těsto. Necháme je den odpočinout, pak z něj vyválíme plát 5 mm silný, vykrájíme tvary a upečeme. Horký perník potíráme vajíčkem.
Perníčky s řepným sirupem a pomerančovou příchutí
Potřebujeme
- 200 g řepného sirupu
- 125 g tuku na pečení
- 200 g medu
- 600 g hladké mouky
- 375 g cukru
- 1 lžičku skořice
- polovinu prášku do pečiva
- 1/2 strouhaného muškátového oříšku
- 1 balení čokoládového pudinkového prášku
- 2 lžíce perníkového koření
- šťávu z poloviny pomeranče
- 2 vejce
Jak na to
Řepný sirup, med a tuk rozehřejeme a odstavíme z plotny.
Ve velké míse dobře promícháme suché ingredience a ve směsi vytvoříme jamku. Do ní dáme pomerančovou šťávu, rozklepneme vejce a přidáme směs sirupu, medu a tuku.
Poté těsto hněteme, až se téměř drolí. Můžeme přidat mouku. Na závěr těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň tři dny odpočívat. Během té doby ho ještě jednou důkladně prohněteme.
Před pečením lze cukroví ozdobit mandlemi či ořechy.
K pečení těsto rozválíme na sílu jednoho centimetru a vykrájíme vhodné tvary. Při teplotě 180 až 200 °C pečeme asi 11 až 13 minut.
Po upečení perníčky přelijeme nebo ozdobíme pomerančovou, rumovou nebo cukrovoupolevou, případně i jinak podle své představy.
Aby perník změkl, vyžaduje uložit do chladného místa aspoň na tři dny. Měknutí lze urychlit i tak, že cukroví naskládáme například do mísy a přikryjeme zahřátou vlhkou utěrkou.